Legalább 30 „apanapot” az apukáknak!

Az Európai Parlament és az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelve szerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kellene biztosítani az apáknak. Ezt az irányelvet a Kormány annak ellenére sem ültette át hazai gyakorlatba, hogy saját magára „családbarátként” hivatkozik, és hogy az irányelv kidolgozásában és elfogadásában maga is közreműködött.

A „családbarát kormány” a mai napig nem lépett az Európai Parlament és az Európai Tanács pont egy éve megszavazott, a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelvének hazai gyakorlatba ültetéséről. 

Elfogadhatatlan, hogy az a kormány, aki Európa „legcsaládbarátabb” kormányaként hivatkozik önmagára, az előzetes egyeztetések ellenére sem hajlandó alkalmazni azt az irányelvet, amelynek kidolgozásában egyébként maga is közreműködött.

A hivatkozott 2019/1154 irányelv – egyebek között – arról is rendelkezik, hogy a gyermek születése után járó apaszabadság mértékét az Unió országaiban minimálisan 10 napban kell megállapítani. Hogy mit jelent ez gyakorlatban? Az apaszabadság Magyarországon jelenleg csupán 5 napban van meghatározva, és árulkodó, hogy sok munkaadó annak ellenére sem adja ki ezeket a napokat, hogy az azzal kapcsolatos költségek jelentős részét téríti számára az állam.

A „családbarát kormány” reakciója elfogadhatatlan: a kimondottan családbarát irányelv azonnali gyakorlatba ültetése helyett annak elhallgatását választotta – ezzel friss szülők tízezreit fosztotta már meg eddig is a lehetőségtől, hogy kihasználják az irányelv ratifikációja után járó kedvezményeket. Teszi ezt annak ellenére, hogy többször is egyeztettünk – magas szinten is – a kormányzattal, ahol – ezek szerint – láthatóan nem élveznek prioritást a családbarát intézkedések.


A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata el kívánja érni, hogy a Kormány tegyen azonnali lépéseket az irányelv hazai gyakorlatba ültetéséért, hogy az apaszabadságok mértékét minimálisan 10 munkanapban határozza meg! Ennek érdekében a MASZ Nőtagozata elindítja az apanapok rendezéséért folytatott kampányát: követeljük, hogy a családbarát kormány legalább az általa is elfogadott irányelv szerint minimálisan járó 10 nap apaszabadságot biztosítsa az újszülöttek után az apáknak.


A fenti okokból kifolyólag a MASZ Nőtagozata elindítja Apanapot! elnevezésű kampányát. A kampány keretében minden olyan szervezet együttműködését kérjük, akik magukat szintén családbarátnak vallják. Meggyőződésünk, hogy az irányelv ratifikációjával a Kormány nem késlekedhet tovább, és hogy a széles körű társadalmi összefogással el tudjuk érni céljainkat.