Írd alá: ha már egyszer megszavazták, legyen nálunk is 30 apanap!

Országunknak „családbarát” kormánya van, a fizetett apanapok száma mégis nálunk a legalacsonyabb Európában. Pedig ez a kormány is részt vett a több mint egy éve elfogadott uniós irányelv kidolgozásában, sőt meg is szavazta azt – valamiért mégsem vezette be eddig. Miért nem? Tegyél te is a boldogabb magyar családokért, és írd alá a 30 apanapért indított petíciónkat!

Ma Magyarországon mindössze öt apanap jár az édesapáknak a gyermek születése után. Annak ellenére van ez így, hogy a magyar kormány is elfogadta az Európai Unió 2019-es alapelvét, miszerint az újszülött gyermekkel járó apaszabadságok számát minimálisan 10 munkanapban, azaz két hétben kell megállapítani.

Az Unió országainak többsége a gyakorlatba is átültette ezt az alapelvet,

Ausztriában, Németországban vagy Litvániában 30 apanap jár, de Svédországban még ennél is több, akár 240 nap is lehet a gyerek születése után kapott szabadság.

Itt az ideje, hogy Magyarország is felzárkózzon Európa többi részéhez, ezért petícióban kezdeményezzük a 30 apanap bevezetését hazánkban is.

Kinek jó ez?

Mindenkinek.

1 Jó az újszülött babának és az apjának, mert létrejöhet és megerősödhet a korai kötődés, ami semmilyen módon nem pótolható, viszont jó eséllyel csökkenti az olyan mentális zavarok későbbi kialakulását, mint a depresszió.

2 Jó az anyának, mert csökkenti a gyerekszülést követő lelki és fizikai terheket és az ezzel járó stresszt. Jó a család többi tagjának, az idősebb testvéreknek és a nagyszülőknek, mert így rájuk is több figyelem jut, kevésbé borítja fel a család életét az újszülött érkezése.

3Jó a munkaadóknak, mert ugyan az apák így egy időre távol maradnak a munkából gyermekük születése után, cserébe viszont nyernek egy kiegyensúlyozottabb, kevésbé kimerült, mentálisan és fizikailag egészségesebb munkavállalót. Így végsősoron

az apanapok növelése hosszú távon jó az egész nemzetgazdaságnak.

Ha te is úgy gondolod, hogy az újszülöttel töltött első hetek nem csak az anyák kötelessége és kiváltsága, írd alá a petíciót!

Ha a közeljövőben családalapításra készülsz, és szeretnél több időt tölteni a gyermekeddel, írd alá a petíciót! Ha már vannak gyerekeid, és azt szeretnéd, hogy ők egy családbarátabb országban nőjenek fel, és alapítsanak családot, írd alá a petíciót itt!