Ezért lesz jó mindenkinek a hosszabb apaszabadság

A fizetett apaszabadság napjainak növelése pénzben mérhető pozitív hatással van a gazdaságra. Ma már tudományos tény, hogy ha az apák több időt tölthetnek újszülött gyermekükkel, az a későbbiekben csökkentheti olyan mentális zavarok kialakulásának esélyeit, mint az alkoholizmus vagy a depresszió, márpedig ezek a kórképek nagyon sokba kerülnek az ellátórendszernek. Éppen ezért indítottunk petíciót a legalább 30 apanap bevezetésének érdekében, amit szerintünk neked is alá kellene írnod.

Egy gyereknek mindkét szülőjére szüksége van – ezt régóta tudjuk. Ennek ellenére sokáig tartotta magát a hit, hogy az újszülöttek ellátására kizárólag az anyák alkalmasak igazán, mert egyszerűen úgy vagyunk bedrótozva, hogy csak az anyák képesek megfelelően reagálni a csecsemő szükségleteire. Az utóbbi évek apasággal kapcsolatos kutatásai viszont arra jutottak, hogy

az apák képesek ugyanolyan érzékenyen reagálni gyermekük sírására vagy mosolyára, és (értelemszerűen a szoptatáson kívül) ugyanolyan kielégítően képesek ellátni egy újszülöttet, mint az édesanyák.

A másik szülő szerepe a korai kötődés kialakulásában is kulcsfontosságú. Tudományosan bizonyított tény, hogy a kisgyermek mindkét szülőjével kötődést alakít ki, és stresszhelyzetben a másik szülő nyújtotta érzelmi biztonságra ugyanolyan szüksége van, mint a szülőanyáéra. A megfelelő érzelmi kötelék hiányának felnőttkorban olyan súlyos következményei lehetnek, mint a depresszió vagy a különböző szenvedélybetegségek. Úgy gondoljuk, a jelenleg kapható öt apanap ebből a szempontból sem megfelelő, ezért petícióban kezdeményeztük a fizetett apaszabadság megnövelését legalább 30 napra.

A depresszió az új rokkantság

Tudományos becslések szerint a depresszió 2010-ben az EU gazdaságának közel 92 milliárd eurójába került, ami mai árfolyamon számítva jóval több mint 30 ezer milliárd forint. Ötből egy uniós állampolgár jó eséllyel élete során legalább egyszer átesik orvosok által diagnosztizált depresszión. A valós szám pedig ennél jóval magasabb lehet, hiszen sokan hivatalos diagnózis nélkül, „lábon” hordják ki a depressziót, sokszor valamilyen droggal, legtöbbször alkohollal próbálva enyhíteni a tüneteken.

Minden egyes depressziós epizód átlagosan 36 napnyi munkaidőkieséssel jár, még akkor is, ha az érintett munkavállalók sokszor titkolják a diagnózist a munkahelyükön. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra a depresszió lehet a keresőképtelenség elsődleges oka a világon!

Egyértelmű tehát, hogy az apanapok számának növelése egyáltalán nem kidobott pénz, pláne nem luxus, hanem befektetés a jövőbe.

És akkor még nem is beszéltünk az édesanyákról és az ő mentális állapotukról, pedig ők is csak úgy tudnak kellően érzékenyen és empatikusan reagálni újszülöttjük jelzéseire, és csak úgy van esélyük hatékonyan megküzdeni a szülés utáni depresszióval is, ha támogató környezet veszi körül őket. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az apák is jelen legyenek.

A magyar családok megérdemlik az esélyt egy kiegyensúlyozottabb családi életre, a magyar gazdaság pedig megérdemli az egészségesebb, hatékonyabb munkavállalókat. Ha egyetértesz, írd alá a petíciót.