Öt indok, amiért alá kellene írnod az apanapok számának növeléséért indított petíciónkat

Mindannyian másként gondolkodunk a szülőségről, arról, hogy mi az anya, illetve az apa feladata. Az viszont tény, hogy ha az apák hosszabb ideig maradhatnak otthon újszülött gyermekükkel, annak számos pozitív hatása van az egyén és a társadalom szintjén egyaránt. Összeszedtünk öt érvet azzal kapcsolatban, miért kellene neked is aláírnod a petíciónkat.

1 2019-ben a magyar kormány is elfogadta azt az uniós irányelvet, ami szerint a születő gyermekek után járó fizetett apaszabadságot minimum tíz munkanapban kell megállapítani. Ennek ellenére nálunk még mindig nem ratifikálták ezt az irányelvet, így még mindig csak öt apanap jár.

2 Ha a születendő gyermek körüli teendőkből mindkét szülő kiveheti a részét, az az egész családnak jó: kevesebb teher nehezedik az anyára, és több odafigyelés juthat az újszülött mellett az idősebb testvérekre is. Ráadásul a szülők párkapcsolatát se viselik meg annyira a gyerek születése körüli hetek és az ezzel járó intenzív mentális és fizikai igénybevétel.

3 A tavaly született közel 90 ezer újszülött közül minden bizonnyal több tízezernek volt olyan apukája, aki szívesen töltött volna több időt a gyermeke mellett, és szívesen kivette volna a részét a csecsemő körüli feladatokból, de nem engedhette meg magának, hogy hetekre kimaradjon a munkából, és fizetés nélküli szabadságra menjen. Írd alá a petíciót, hogy a jövőben születő gyerekek szüleinek már ne kelljen választani az együtt eltöltött első hetek és a pénz között.

4 Ha az apanapok számát megemelik, az a munkaadóknak semmibe nem kerül, hiszen ezeket az állam fizeti. Cserébe viszont kiegyensúlyozottabb munkavállalókat nyernek, és a család gyarapodásával járó stressz nem megy a munka rovására.

5 Az egészséges, kiegyensúlyozott felnőttekhez a kiegyensúlyozott csecsemő- és gyermekkoron át vezet az út. Tudományosan igazolt tény, hogy a mindkét szülővel kialakított korai kötődés csökkenti a felnőttkorban kialakuló, különböző mentális zavarok (pl. alkoholizmus, depresszió) valószínűségét.

Neked csak pár perc aláírni a petciónkat! Szánj rá ennyit a magyarországi családokra, segíts nekünk, hogy minden olyan férfi, aki szeretne ott lenni a gyermeke mellett annak első heteiben is, megtehesse ezt.